• Cover
  • Inhoud
  • Voorwoord
  • Wonen met zorg
  • Thuiswonende ouderen
  • Tussen thuis en het ziekenhuis
  • Werk en opleiding
  • Technologische innovatie
  • Jeugd
  • Corona
  • ActiZ in Cijfers
  • De zorg van de toekomst
  • Inhoud
  • Inhoud

Jaarimpressie 2021

Dit is de jaarimpressie 2021 van ActiZ. Binnen een oogopslag lees je alle resultaten van het afgelopen jaar. Dit wordt afgewisseld met inspirerende artikelen en mooie afbeeldingen. Dat allemaal in een magazine. Veel leesplezier!

  • Technologische innovatie
  • Werk en opleiding
  • Zorg van de toekomst

Jaarimpressie 2021

Dit is de jaarimpressie 2021 van ActiZ. Binnen een oogopslag lees je alle resultaten van het afgelopen jaar. Veel leesplezier!

  • Technologische innovatie
  • Werk en opleiding
  • Zorg van de toekomst

INHOUD

Woon met zorg

Wonen met zorg

Werk en opleiding

Werk en opleiding

corona

Corona in 2021

Zorg thuis

Thuiswonende ouderen

Technologische innovatie

Technologische innovatie

ActiZ in cijfers

ActiZ in cijfers

Tussen thuis en ziekenhuis

Tussen thuis en ziekenhuis

ActiZ Jeugd

ActiZ jeugd

Zorg van detoekomst

Zorg van de toekomst

INHOUD

Woon met zorg

Wonen met zorg

Zorg thuis

Thuiswonende ouderen

Tussen thuis en ziekenhuis

Tussen thuis en ziekenhuis

Werk en opleiding

Werk en opleiding

Technologische innovatie

Technologische innovatie

ActiZ Jeugd

ActiZ jeugd

corona

Corona in 2021

ActiZ in cijfers

ActiZ in cijfers

Zorg van detoekomst

Zorg van de toekomst

Voorwoord'

Voorwoord

Beste lezer,

Een kort voorwoord schrijven bij het jaarbeeld van afgelopen jaar valt niet mee. Het was een ongekend vreemd en zwaar jaar. Het eerste wat bij mij opkomt als ik, als nieuwe voorzitter van ActiZ, terugblik op afgelopen jaar is respect. Groot respect en trots op alle zorgmedewerkers van de leden van ActiZ die de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken in de benen hebben gehouden. Dat de zorg voor ouderen afgelopen jaar nooit op pauze is gezet, is aan hen te danken. Net zoals in 2020 stond ook 2021 grotendeels in het teken van de coronacrisis, ook al dachten we aan het begin van het jaar nog dat we onszelf spoedig uit de crisis konden vaccineren. De praktijk bleek weerbarstiger en onvoorspelbaarder en dat is ‘ie nog steeds.

Dat de zorg voor ouderen afgelopen jaar nooit op pauze is gezet, is te danken aan de zorgmedewerkers.

Behalve trots op de medewerkers in het veld, is dit voorwoord ook de plek om de medewerkers op het bureau van ActiZ te complimenteren met hun aanhoudende inzet om de beste randvoorwaarden te creëren waaronder het belangrijke werk in onze sector zo goed mogelijk kan worden gedaan.

Als we iets hebben geleerd het afgelopen jaar dan is het wel dat het leven minder maakbaar is dan we vaak denken. Ook hebben we in 2021 ondervonden wat het betekent als zorg schaars wordt. De immense werkdruk voor medewerkers, de teleurstelling en soms letterlijk de pijn voor cliënten die niet direct de zorg kunnen krijgen die ze verwachten en/of nodig hebben. De komende decennia zal de zorg steeds schaarser worden, ook zonder pandemieën. Daarom heeft ActiZ zich ook afgelopen jaar ingezet voor verschillende toekomsttrajecten. De toekomst van ouder worden is voor iedere Nederlander, jong en oud, van levensbelang. Dit is een vraagstuk van de hele samenleving.

Afgelopen jaar was het vaak vooral overleven. Laten we hopen dat we komend jaar de noodzakelijke samenwerking in de zorg robuust kunnen vormgeven met onze partners en de politiek, zodat we de juiste zorg kunnen blijven leveren aan iedereen die dat nodig heeft. Want alleen met goede samenwerking en innovatie kunnen we de toenemende zorgschaarste in goede banen leiden.

Met vriendelijke groet,

Anneke Westerlaken
Voorzitter van ActiZ

Wonen zorg

Wonen met zorg

De Kerngroep Wonen en Zorg heeft in 2021 nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de houdbaarheid van de verpleeghuiszorg. De toename van het aantal ouderen en de stijging van de vraag naar verpleeghuiszorg betekent op dit moment vooral een groei van de wachtlijst. Al 19.000 ouderen wachten op een verpleeghuisplek. Om het gesprek tussen financiers, stelselpartijen en zorgaanbieders over de toekomst van verpleeghuiszorg te stimuleren, heeft ActiZ onder meer de ‘Driehoek van zorg’ ontworpen.

10
Lees hieronder meer over de resultaten

Organiseerbaarheid van de zorg

Met de discussie-driehoek wil ActiZ een bijdrage leveren aan het gesprek dat zorgorganisaties met onder meer zorgkantoren voeren over de organisatie van verpleeghuiszorg in de nabije toekomst. De spanning in de driehoek heeft effect op de organiseerbaarheid van zorg. De draagkracht van de samenleving moet volgens ActiZ uiteindelijk onderdeel uitmaken van de balans in de driehoek van zorg. De branchevereniging hoopt dat de driehoek bijdraagt aan het maken van goede afspraken over passende zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben.

Integrale vergelijking definitief van tafel

Het kabinet Rutte 3 wilde middels de integrale vergelijking de doelmatigheid in de verpleeghuissector verhogen. ActiZ is nooit voorstander geweest van dit instrument, maar heeft gepleit voor een bekostiging die past bij de toekomstige uitdagingen. Dit vraagt ook om een andere bekostiging. De integrale vergelijking ging vooral over de vraag hoe we de verpleeghuiszorg in zijn huidige vorm nog doelmatiger kunnen organiseren.

Een dergelijke benadering staat de noodzakelijke transitie in de weg. Dat vraagt om een andere vorm van bekostiging. De integrale vergelijking voor de verpleeghuiszorg past daar niet bij. ActiZ heeft daarover meerdere gesprekken gevoerd met diverse stakeholders. Met als resultaat dat het nieuwe kabinet heeft gekozen om de integrale vergelijking definitief van tafel te houden. Daar is ActiZ erg blij mee.

Bestuurlijke afspraken Wonen en Zorg

ActiZ heeft samen met de woonkoepels, verzekeraars en de overheid bestuurlijke afspraken gemaakt over doelstellingen voor wonen en zorg tot en met 2040. Wij willen daarmee toekomstige tekorten in de ouderenzorg voorkomen. Alleen al de komende vijf jaar moet Nederland 60.000 extra woningen voor ouderen en 25.000 extra verpleegzorgplekken erbij krijgen om er voor te zorgen dat de wachtlijsten niet verder oplopen.

De komende vijf jaar hebben de partijen zich gecommitteerd aan het bijbouwen van 60.000 woningen voor senioren en het creëren van 25.000 extra verpleegzorgplekken. Dat laatste kan in de vorm zijn van verpleeghuiszorg aan huis (Volledig Pakket Thuis), maar betekent ook uitbreiding van de verpleeghuiscapaciteit. Ook zijn afspraken gemaakt om de vijf jaar daarna (dus voor 2031) nog eens 100.000 extra woningen en 25.000 extra verpleegzorgplekken bij te bouwen. Dit is wel afhankelijk of er bijvoorbeeld genoeg mensen zijn die die verpleeghuisplekken kunnen bemensen en of er voldoende bouwlocaties zijn. Daarnaast is het nodig dat de financiering van de stenen betrouwbaar is en ook langjarig. Dat geeft zorgorganisaties namelijk de zekerheid om te investeren.

Trots

De Kerngroep Wonen en Zorg is er trots op dat steeds meer partijen overtuigd raken dat we fundamenteel anders moeten nadenken over de toekomstige verpleeghuiszorg. We hebben met veel betrokken stakeholders intensief gesproken om de beweging naar passend wonen met zorg voor ouderen te realiseren voor de toekomst.

Uitgelichte artikelen

1

Zorgorganisaties gaan aan de slag met nieuwe woonvormen

De urgentie om wonen en zorg voor ouderen ingrijpend te veranderen is groot en voelbaar. Door de vergrijzing is in 2040 een verdrievoudiging van het aantal 90-plussers in vergelijking met nu. Dit zorgt voor een nog grotere uitdaging op de arbeidsmarkt. Om ouderen ook in de toekomst goede zorg te blijven bieden zijn passende en nieuwe woonzorgvormen hard nodig. Verschillende zorgorganisaties zijn al op allerlei manieren bezig met het realiseren van nieuwe woon(zorg)vormen voor ouderen.

Lees het artikel
Betaalbaarheid, kwaliteit en toegang tot zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Betaalbaarheid, kwaliteit en toegang tot zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

De toekomst van de zorg voor ouderen vraagt om keuzes. De toename van het aantal ouderen en de stijging van de vraag naar verpleeghuiszorg betekent op dit moment vooral een groei van de wachtlijst. ActiZ stelt dat het niet zo door kan gaan en heeft daarom de ‘driehoek van zorg’ ontworpen.

Lees het artikel
3

Bouwen woningen voor ouderen krijgt hoge prioriteit

Zorg- en woonkoepels hebben met de overheid bestuurlijke afspraken gemaakt over doelstellingen voor wonen en zorg tot en met 2040. Zij willen daarmee toekomstige tekorten in de ouderenzorg voorkomen. Alleen al de komende vijf jaar moet Nederland 60.000 extra woningen voor ouderen en 25.000 extra verpleegzorgplekken erbij krijgen.

Lees het artikel
1

Thuiswonende ouderen

De Kerngroep Zorg Thuis richt zich op de belangenbehartiging en ontwikkeling van bekostiging, wet- en regelgeving, contractering én op de kwaliteit en beroepsontwikkeling van de verpleegkundige en verzorgende in de wijk. Als belangrijke speler in de zorg bij mensen thuis, moeten de wijkverpleegkundige en het team wijkverpleging de komende jaren de groeiende vraag naar zorg in Nederland opvangen. Preventie en sociaal domein speelt hierin een belangrijke rol.

Zorg thuis
Lees hieronder meer over de resultaten

Nieuwe bekostiging 
De belangrijkste resultaten voor de Kerngroep Zorg Thuis werden in 2021 gekenmerkt door de nieuwe bekostiging wijkverpleging, het sociaal domein en kwaliteit. Al jaren wordt achter de schermen gepraat over een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging. Vanaf 2022 start een experiment voor een nieuwe bekostiging van wijkverpleging, waar in 2021 al belangrijke voorbereidende stappen voor zijn gezet.  

Zo heeft ActiZ in 2021, samen met vijf andere grote partijen in de zorg het convenant bekostiging wijkverpleging ondertekend. In dit convenant staan een aantal werkafspraken over hoe we de komende vijf jaar gaan samenwerken, met onder meer de borging van de evaluatie- en bijstuurmomenten. Ook worden in de bekostiging afspraken gemaakt over het inkopen van systeemfuncties. Hierbij gaat het vooral om belangrijke taken in de acute zorg, zoals avond-, nacht- en weekendzorg. ActiZ pleit er al lang voor om deze systeemfuncties van een structurele bekostiging te voorzien. In het nieuwe plan zullen verzekeraars structureel systeemfuncties inkopen voor elke regio. De discussie over de uitwerking van andere systeemfuncties staat hiermee stevig op de agenda.   

Sociaal domein 
Verder was er in 2021, net als in 2020, meer aandacht voor het sociaal domein. ActiZ stelt dat het voorkomen van zwaardere zorg op de langere termijn de volle aandacht moet krijgen en houden. Om dit te organiseren is een sterk sociaal domein van groot belang. ActiZ publiceerde in 2021 haar standpunten in het position paper ‘Sociaal domein en preventie’. Ook sprak ActiZ afgelopen jaar regelmatig met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere branches over de toekomst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).   

Integraal kwaliteitskader 
Tot slot zijn in 2021 de eerste stappen gezet richting een integraal kwaliteitskader. Nu zijn er namelijk twee aparte kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg en wijkverpleging. In opdracht van ActiZ heeft Significant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om deze twee kaders met elkaar te verbinden. Uit dit onderzoek blijkt dat de huidige kaders makkelijk met elkaar te verbinden zijn. Ondertussen hebben we ook stappen gezet in de doorontwikkeling van het Kwaliteitskader Wijkverpleging. Zo is bijvoorbeeld de PREM Wijkverpleging gemeten.  

Trots 
De Kerngroep Zorg Thuis is het meest trots op het vergroten van de zichtbaarheid van de zorg thuis en wijkverpleging in tijden van corona. De vraag naar zorg thuis neemt razendsnel toe. In 2021 is landelijk meer aandacht gekomen voor de stijging van deze zorgvraag en de bijbehorende arbeidsmarktproblematiek. ActiZ blijft zich inzetten om de zorg voor ouderen, chronisch zieken en andere kwetsbare groepen bij hen thuis, in de wijk, ook in de toekomst mogelijk te blijven maken.   

Uitgelichte artikelen

a

Met deze nieuwe bekostiging stappen we af van het tijd-gedreven werken in de wijkverpleging  

Als belangrijkste speler in de zorg bij mensen thuis, moet de wijkverpleegkundige en het team wijkverpleging de komende jaren de groeiende vraag in Nederland opvangen. Om hen in deze rol te ondersteunen is kostendekkende bekostiging essentieel. Daarom start vanaf 2022 een experiment voor een nieuwe bekostiging van wijkverpleging.

Position papers en voorbeelden
Lees het artikel
b

Preventie en sociaal domein in beeld 

Kwalitatief goede zorg thuis moet ook in de toekomst beschikbaar blijven, daar staan de leden van branchevereniging ActiZ voor. Maar dan moet het voorkomen van zwaardere zorg op de lange termijn wel de volle aandacht krijgen en houden. ActiZ heeft een aantal praktijkvoorbeelden gebundeld over het voorkomen van zorg.

Lees het artikel
c

Nijpende situatie wijkverpleging door personeelstekort 

De wijkverpleging en thuiszorg komen steeds verder in de knel. Schrijnende situaties zijn inmiddels aan de orde van de dag.

‘Het komt steeds vaker voor dat zorgorganisaties de gevraagde zorg niet kunnen leveren. Dit betekent dat er mensen zijn die met pijn thuis zitten te wachten op wijkverpleging’, aldus ActiZ-bestuurder Jeroen van den Oever in het NOS Radio 1 Journaal, op 4 oktober 2021.

Lees het artikel
3

Tussen thuis en het ziekenhuis

De Kerngroep Revalidatie & Herstel richt zich op de strategische ontwikkeling en positionering van de kortdurende zorg in onze sector zoals geriatrische revalidatiezorg, het eerstelijnsverblijf en de extramurale behandeling.

Tussen thuis en ziekenhuis
Lees hieronder meer over de resultaten

Regionale samenwerking 
Voor de Kerngroep Revalidatie & Herstel zijn het afgelopen jaar mooie successen behaald. Allereerst is in 2021 meer aandacht gekomen voor regionale samenwerking. Er was bijvoorbeeld meer belangstelling voor de regionale coördinatiepunten, die een belangrijke rol spelen bij de coördinatie van acute zorg voor ouderen. Maar ook de ontwikkeling van de Serious Game ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ kreeg veel aandacht. Dit is een rollenspel om de regionale samenwerking te bevorderen.   

Erkenning rol GZSP 
Daarnaast heeft de Kerngroep zich hard gemaakt voor de positionering van de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP). In 2021 was binnen het kader van cliënten langer thuis laten wonen, een groeiende erkenning voor de belangrijke rol die behandeling buiten de instellingsmuren heeft. Het op de kaart zetten van deze multidisciplinaire behandeling in de wijk is een mooi resultaat. Verder is er een groeiende erkenning dat randvoorwaarden, zoals bekostiging, goed geregeld moeten worden. Dit zien we nu ook terug bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).   

Palliatieve zorg 
Ten slotte is in 2021 flink ingezet op de lobby van de palliatieve zorg. ActiZ is betrokken bij verschillende landelijke trajecten, zoals NZa-trajecten over de bekostiging in een hospice en het HOPEVOL onderzoek. Als uitvoerders van de palliatieve zorg trekken we gezamenlijk op binnen deze projecten en de gezamenlijke lobby. Samen staan we sterk. Een concreet resultaat is het bestuurlijk overleg dat periodiek plaatsvindt tussen ActiZ, de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ) en de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN). Samen met deze partijen heeft ActiZ brieven gestuurd naar relevante stakeholders om de zorgen binnen de palliatieve zorg aan te kaarten, bijvoorbeeld ons gezamenlijke verzoek om het ELV-PTZ tarief te verhogen. ActiZ is hierover in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland (ZN).  

Trots 
De Kerngroep Revalidatie & Herstel heeft zich kunnen manifesteren in de acute keten. Er is een stevige samenwerkingsrelatie opgebouwd met Verenso en het consortium GRZ. Dit stelt ons in staat om gezamenlijk een inhoudelijke koers te varen richting de NZa en financiers omtrent toekomstige kostprijsberekeningen.   

Er is veel ontwikkeling en erkenning geweest voor de belangrijke rol die Revalidatie & Herstel heeft in de gehele keten voor de ouderenzorg. Revalidatie- en herstelzorg is dé hub in de zorg: het centraal station in het zorgnetwerk voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. De Kerngroep heeft zich het afgelopen jaar gericht op innovatieve zorgvormen tussen het ziekenhuis en het verpleeghuis in. Daar is de Kerngroep trots op. Op deze manier wil de Kerngroep een bijdrage leveren aan het langer zelfstandig thuis wonen van kwetsbare ouderen.    

Uitgelichte artikelen

a1

Speel de Serious Game: rollenspel om regionale samenwerking te bevorderen

Juiste Zorg op de Juiste plek (JZOJP) vraagt om regionale samenwerking. Om de zorg toekomstbestendig te maken is goede samenwerking belangrijker dan ooit. Maar hoe ga je het gesprek aan met VVT-organisaties, ziekenhuizen, huisartsen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio? Dit spel helpt hierbij.

Lees het artikel
b1

 Onze Parkison cliënten krijgen thuis dezelfde behandeling als in het ziekenhuis

Zorg thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet. Vanuit dit oogpunt zette Antonius, een thuiszorgorganisatie en ziekenhuis in één, een integraal team op voor cliënten met de ziekte van Parkinson. ‘Zorgcontinuïteit wordt met dit integrale team gewaarborgd,’ vertelt Willie Boringa, verpleegkundig specialist Parkinson.

Lees het artikel
8

Werken en opleiden

De grootste uitdaging voor de VVT-sector is verreweg de arbeidsmarkt, die gekenmerkt wordt door schaarste. Het groeiende tekort aan personeel is onder meer een gevolg van de sterk stijgende vraag naar zorg door de vergrijzing en het toenemend aantal zorgmedewerkers dat de komende jaren met pensioen gaat. Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen geven, zijn creatieve oplossingen nodig. Zoals het opleiden via de Nationale Zorgklas, dat vanaf 2021 naast crisisscholing ook erkende mbo-certificaten aanbiedt om mensen snel inzetbaar te maken voor de zorg. 

Werk en opleiding
Lees hieronder meer over de resultaten

Onverminderde druk 
Ook in 2021 zorgde de coronacrisis voor onverminderde druk op medewerkers in de zorg. ActiZ ondersteunde initiatieven als de Nationale Zorgklas, dat naast crisisscholing ook mogelijkheden biedt om erkende mbo-certificaten te behalen. Het snel en laagdrempelig opleiden van mensen voor de zorg blijft ook buiten crisistijd essentieel.  

Op de Arbeidsmarktconferentie ‘Wijkverpleging’ werd door partijen uit het Hoofdlijnenakkoord onder meer afgesproken dat er een aparte bekostiging komt voor het opleiden van de wijkverpleging. Een belangrijk resultaat, met het oog op de toenemende vraag naar zorg die voor een groot deel in de zorg thuis zal landen.  

Salaris zorgmedewerkers  
In 2021 heeft ActiZ, samen met vakbonden en andere zorgpartijen, gepleit voor een structurele salarisverhoging van zorgmedewerkers, waaronder in een gezamenlijke oproep aan het kabinet en parlement. Daarover diende de SP en ChristenUnie een motie in, die werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. In oktober trok het demissionaire kabinet 675 miljoen uit om de salarissen in de zorg te verhogen. Het geld dat is vrijgemaakt ziet ActiZ nadrukkelijk als eerste stap. Er is meer nodig om de achterstanden in de beloning van zorgmedewerkers ten opzichte van de markt te dichten. We blijven daarom aandringen op meer loonruimte.  

Ook de Sociaal Economische Raad (SER) adviseert om structureel extra budget beschikbaar te stellen om te investeren in de beloningen in de zorg. ActiZ leverde een belangrijke bijdrage aan het rapport dat de SER in mei uitbracht en ondersteunt de adviezen dan ook van harte. In het rapport zijn alle goede ideeën die al bestonden op een rij zet, met elkaar verbonden en is er een concrete agenda van gemaakt. De aanbevelingen uit het rapport zijn geen keuzemenu, maar kunnen in zijn totaliteit bijdragen aan een houdbare zorg. We moeten fundamenteel anders nadenken over de zorg voor ouderen, en daarmee ook het werken, leren en ontwikkelen in de zorg zo aantrekkelijk en laagdrempelig mogelijk maken. 

Nieuwe cao 
Afgelopen jaar werd door werkgevers en vakbonden ingestemd met de verlenging van de CAO-VVT van 1 september tot en met 31 december 2021. In de kortlopende cao zijn afspraken gemaakt over de mogelijkheid om te stoppen met werken na 45 dienstjaren en om te sparen voor verlof. Ook zijn eind 2021 de eerste stappen gezet tot een nieuwe cao.  

De huidige cao is een optelsom van artikelen die zich in de loop der jaren heeft opgestapeld. Maar steeds vaker ervaren zowel werkgevers als de vakbonden dat de huidige cao niet meer past bij het werken in deze tijd. Laat staan bij het werken in de toekomst, wanneer de zorgvraag groeit en de zorgmedewerkers schaarser worden. Achter de schermen wordt er daarom door de vakbonden en werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl hard gewerkt aan een nieuwe cao voor de VVT. Een cao waarin de medewerker centraal staat. ActiZ is blij dat de onderhandelingen nog altijd constructief verlopen.  

Trots 
We zijn trots op de creativiteit van onze leden en het doorzettingsvermogen van hun medewerkers, waar het afgelopen jaar een groot beroep op is gedaan. Met onze leden kijken we naar innovatieve manieren om de zorg anders te organiseren. We pakken de handschoen op door diverse initiatieven op te starten en aan te jagen. Hoewel het arbeidsmarktvraagstuk een vraagstuk van de hele samenleving is, zien we veel verantwoordelijkheid bij onze leden en hun medewerkers om ermee aan de slag te gaan. Zodat zij ook in de toekomst goede zorg voor ouderen en chronisch zieken kunnen blijven leveren. 

Uitgelichte artikelen

a1a

ActiZ: ‘Aan de slag met het SER-advies over de arbeidsmarkt in de zorg’

ActiZ
omarmt de conclusies van de Sociaal Economische Raad voor de arbeidsmarkt in de zorg. Zorgmedewerkers zijn de sleutel voor goede zorg en ondersteuning. 

Lees het artikel
b1a

De Nationale Zorgklas: online platform voor kwalitatief en duurzaam opleiden van zorgpersoneel

ActiZ heeft het initiatief genomen om, in samenwerking met landelijke partijen uit onderwijs en werkveld, snel een digitaal opleidingsplatform voor de zorg mogelijk te maken.

Lees het artikel
ca

ActiZ blij met eerste stap voor meer loonruimte in de zorg

Het demissionaire kabinet trekt 675 miljoen euro uit om salarissen in de zorg te kunnen verhogen.
ActiZ is blij dat gehoor wordt gegeven aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer.
  

Lees het artikel
7

Technologische innovatie

In 2021 heeft de Themacommissie Digitaal Denken en Doen verder gewerkt aan de ontwikkelagenda die bij de gelijknamige visie is opgesteld. We zijn gestart met de focus op landelijke afspraken, standaardisering en lobby. De inzet van ActiZ is om de sector zelf meer in beweging te krijgen omtrent technologische innovatie. Dat is en blijft ook nodig, met het oog op de tekorten die zijn uitvergroot door de coronacrisis.  

Technologische innovatie
Lees hieronder meer over de resultaten

De Academie 
Begin dit jaar lanceerde ActiZ haar Academie, met aanbod voor leden om hun kennis over digitalisering te vergroten. ActiZ ziet digitalisering als aanjager voor toekomstbestendige zorg. Maar er is nog veel nodig om digitale transformatie te kunnen realiseren in de snelheid die de ouderenzorg nodig heeft. De Academie biedt onder meer podcasts, videocolleges en masterclasses, voor en in afstemming met leden. Een concreet resultaat is de podcastreeks ‘Digitaal Leiderschap’: in negen afleveringen worden bestuurders en experts geïnterviewd over diverse onderwerpen, zoals digivaardigheden, informatieveiligheid en hun visie op digitalisering. De podcast is inmiddels meer dan 2500 keer beluisterd. In 2021 verscheen ook een videocollege over informatieveiligheid. Naast het aanbod aan webinars, faciliteert de Academie intercollegiaal overleg voor innovatieadviseurs. Ook worden masterclasses over datagedreven werken en digitaal leiderschap aangeboden, waarbij nu een tweede groep bestuurders is gestart. Kortom, in 2021 heeft de Academie echt vorm en inhoud gekregen. 

Kijk op Data  
Op verzoek van vele leden is dit jaar Kijk Op Mijn Medewerkers (voorheen de Medewerkersmonitor) vernieuwd. Kijk op Mijn Medewerkers is onderdeel van het ActiZ dataplatform Kijk op Data, dat data ontsluit voor leden in actuele en interactieve dashboards. Met Kijk op Mijn Medewerkers kan een organisatie nu op elk gewenst moment het medewerkerstevredenheidsonderzoek starten, met basisvragen en zelf gekozen vragen. Dit kan zelfs meerdere malen per jaar.  

In 2021 was Kijk op COVID het meest geraadpleegde onderdeel van Kijk op Data. De COVID-dashboards bieden de mogelijkheid om in te zoomen op provincies en leeftijdsgroepen, en specifiek op de verpleeghuiszorg. Het dashboard bevat de laatste cijfers vanuit het RIVM door de geautomatiseerde updates. Ook werd afgelopen jaar de onafhankelijke Stichting Kijk op Data opgericht. De data die wij krijgen van leden en externe stakeholders worden zo veilig ondergebracht en alleen gebruikt voor de doelen waarvoor ze zijn aangeleverd. ActiZ is in the lead als het gaat om het interpreteren van de data en publiceren daarover, maar de stichting ziet erop toe dat de data veilig kan worden gebruikt en alleen voor de afgesproken doelen.  

Gegevensuitwisseling  
Verder zijn er weer stappen gezet in het digitaal uitwisselen van gegevens. Gegevensuitwisseling is een belangrijke voorwaarde om de Juiste Zorg op de Juiste plek te kunnen leveren. De juiste informatie is dan immers ook nodig. Aan 107 organisaties is subsidie toegekend vanuit de Regeling InZicht. Zij gaan aan de slag met het uitwisselen van gegevens met  persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en de verpleegkundige overdracht tussen professionals, eOverdracht.   

De VVT heeft geen eigen snelweg voor gegevensuitwisseling, terwijl huisartsen, apothekers en ook ziekenhuizen al gekozen hebben voor hun eigen, verschillende snelwegen. Onze sector zit als een spin in het web en wisselt met al die partijen uit. Om te voorkomen dat zorgorganisaties in de VVT op al die systemen moeten aansluiten, met de benodigde kosten van dien, kijken we naar moderne en goedkopere oplossingen. Middels een hacketon hebben acht leveranciers van elektronische cliëntendossiers laten zien dat de overdracht van gegevens gerealiseerd kan worden met NUTS-nodes en -bolts. Die nodes en bots bieden een gebruiksvriendelijke manier om zorgprofessionals toegang te geven tot de systemen, waarmee zij zorggegevens kunnen delen met collega’s in het zorgnetwerk rond de cliënt. ActiZ heeft onderzoek laten doen naar de impact van het werken met deze NUTS-oplossing op de zorgorganisaties. In 2022 worden de kosten daarvan onderzocht. Voor de digitale medicatieoverdracht is samen met de collega-brancheorganisaties succesvol gelobbyd om alsnog de Kickstart van de medicatieoverdracht gefinancierd te krijgen.   

Trots 
We zijn trots op de motivatie van veel leden om met digitalisering de eigen regie van de cliënt te versterken en de professionals te ondersteunen. Bij veel leden (verspreid in het land) vinden initiatieven plaats, individueel of in regionale samenwerking. De uitdaging is nu om breed op te schalen en te borgen. Tot slot vindt de ambitie dat 30 procent van de zorg digitaal is of digitaal wordt voorkomen, steeds meer weerklank.  

Uitgelichte artikelen

a1a1

Masterclass Digitaal Leiderschap 

Digitalisering is essentieel voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Om dat optimaal te benutten is visie, lef en leiderschap nodig. Daarom biedt de ActiZ Academie de masterclass ‘Digitaal Leiderschap in de VVT’ aan voor bestuurders.

Lees het artikel
b1a1

Podcastreeks Digitaal Leiderschap

Goede kennis en leiderschap is essentieel om digitale transformatie te organiseren. De podcastserie 'Digitaal Leiderschap' gaat over wat daarvoor nodig is.

Lees het artikel
ca1

ActiZ branchebeeld 2020: jonge zorgmedewerkers positiever over werkbeleving 

Ondanks een heftig coronajaar, waren zorgmedewerkers in verpleeghuizen en in de zorg thuis in 2020 overwegend positief over hun werk. Dit blijkt uit het branchebeeld 2020 dat ActiZ heeft opgesteld op basis van Kijk op Mijn Medewerkers, het jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek voor ActiZ-leden.

Lees het artikel
jeugd600

ActiZ Jeugd

ActiZ Jeugd gaat ervoor om de zorg voor jeugd en gezin zo in te richten dat iedereen gezond en veilig kan opgroeien. De drijfveer is om de jeugd en hun gezin hierin zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Er wordt ingezet op het gewone leven, het gezond opgroeien en positieve opvoeding. 

ActiZ Jeugd
Lees hieronder meer over de resultaten

Sinds 2019 heeft ActiZ Jeugd de lijn ingezet om te werken aan een duurzame borging van zorg voor jeugd. In 2021 lag de nadruk op de inhoudelijke agenda. Daarnaast verkennen verschillende partijen zoals de geboortezorg, de eerstelijnszorg, de jeugdzorg en de publieke gezondheidszorg de contouren van deze nieuwe vorm van zorg voor de jeugd. Aan het einde van 2021 zijn de ActiZ jeugd leden, mede op basis van de opbrengsten van de afgelopen twee jaar, gestart met een eigen reflectie en bezinning hoe zij kijken naar de positionering en governance van de duurzame borging voor jeugd en gezin. Medio 2022 gaan zij over deze reflectie met partijen in gesprek. 

Covid en jeugd  
ActiZ Jeugd organisaties en haar professionals hebben – naast hun reguliere werkzaamheden - ook in 2021 een enorme bijdrage geleverd aan het bestrijden van de pandemie. Zo wordt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ingezet voor bron- en contactonderzoek en bij het helpen met vaccineren. Een crisis bestrijden doe je samen, het is alleen helaas niet altijd even zichtbaar dat de JGZ hier een bijdrage aan heeft geleverd.   

De omvang van de gezondheidsschade bij jeugdigen door het afschalen van reguliere JGZ zorg is niet geheel bekend. Wel is (steeds meer) duidelijk dat in deze pandemie jongeren en gezinnen schade hebben geleden. Er zijn dus ook zorgen bij de ActiZ-leden van jeugd. De JGZ zorg is namelijk reguliere zorg die zich geen uitstel kan permitteren. Tijdens deze crisis is naar voren gekomen hoe belangrijk het is om juist te investeren in preventie en om stevig aandacht te hebben voor gezinnen en jeugdigen. De discussie in 2021 ging helaas (te) vaak over hoe de JGZ kon afschalen, terwijl in tijden van crisis de zorg aan jeugdigen en gezinnen juist volledig in haar kracht moeten worden gezet. ActiZ jeugdleden hebben een aanzet gedaan om hierover met partijen de komende periode een fundamenteel gesprek te voeren. Ook voor de JGZ geldt dat er zorg – voor zover dat kan- ingehaald moet worden.  

Open house  
ActiZ jeugd is in 2021 gestart met een digitaal kijkje in de keuken van haar leden en hun omgeving met een vrijblijvend en informeel karakter. We delen creatieve, innovatieve werkwijzen en processen en zoeken verbinding door het delen van kennis en ervaringen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jeugdigen, ouders en hun omgeving profijt hebben van de ontwikkelingen die organisaties doormaken. In 2021 hebben we een aftrap gegeven met de eerste Open House: Ouders en jongeren in hun eigen dossier, hoe dan?!. Dit gaan we de komende periode voortzetten. ActiZ hoopt op deze manier een impuls te geven aan het delen van de creatieve ideeën die in de praktijk leven en bij te dragen aan een innovatieve omgeving van onze achterban. 

Trots 
Samen met het Stichting Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en GGD GHOR Nederland is er gewerkt aan een gezamenlijke inhoudelijke agenda voor de publieke zorg voor jeugd. Al langer pleit ActiZ jeugd voor een dergelijke agenda. Wij zijn er dan ook trots op dat het is gelukt om met partijen aan deze inhoudelijke agenda te werken. Er ligt een prachtige preventieve infrastructuur voor jeugd en gezin in Nederland. Deze agenda geeft handvatten om deze infrastructuur te zien, in te zetten voor waar het voor bedoeld is en te versterken en te verstevigen. In de publieke gezondheidszorg zijn nog veel meer partijen die een rol spelen, de toekomstagenda is een eerste stevige aanzet om samen met alle partijen uit de publieke sector te werken aan een bestuurlijk akkoord voor de JGZ. Het bestuurlijk akkoord moet de opmaat zijn om tijdens deze kabinetsperiode de eerste contouren neer te leggen voor de duurzame borging voor jeugd en gezin. De nieuwe realiteit moet zich niet te veel focussen op het verstevigen van instanties, maar vooral op het verstevigen van de lokale kracht in het sociaal domein. Hierbij moet er volop ruimte blijven om innovatie en nieuwe organisatievormen te ontwikkelen. Dat draagt bij aan de opgave om ook de zorg aan jeugd en gezin betaalbaar, solidair en toegankelijk te houden. Gemeenten moeten meer dan nu de ruimte krijgen om te kunnen experimenteren en ruimdenkende allianties en coalities in het lokale domein te organiseren. Het bestuurlijk akkoord wordt naar verwachting in 2022 gesloten.  

In 2021 hebben de opdrachtgevende partijen in de JGZ (ministerie van VWS, VNG, ActiZ en GGD GHOR NL) besloten om per 1 januari 2022 het vragen van toestemming voor de digitale gegevensuitwisseling tussen JGZ-organisaties en het RIVM over het Rijksvaccinatieprogramma te realiseren. Het realiseren van de toestemming betekent het inbouwen van toestemming in de JGZ-applicaties en het invoeren in de werkprocessen van JGZ-organisaties. ActiZ Jeugd nam de hosting op zich. Het is een intensief traject geweest, waar we vooral trots zijn op de inzet van de JGZ organisaties om dit te realiseren, naast alle andere werkzaamheden. Voor 2022 is afgesproken dat we de praktijk gaan doorontwikkelen en scherp in de gaten houden wat de impact is.  

Uitgelichte artikelen

1a1a1

Thuisbegeleiding over organisatiegrenzen heen: ‘Dankzij korte lijntjes kunnen we mensen sneller helpen’

Kwetsbare mensen de regie over hun eigen leven geven, in hun eigen huis, dát is waar thuisbegeleiding om draait. Hiermee verminder je hun problemen en voorkom je dat hun situatie verslechterd. Nienke Goedejohan en Lizet Wijnhoven, thuisbegeleiders bij De Zorggroep, weten dit als geen ander.

Lees het artikel
1b1a1

Toekomstagenda Publieke gezondheid voor jeugd 

In deze Toekomstagenda ‘Publieke gezondheid voor jeugd’ geven wij, ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland, aan wat er nodig is voor de sector van de jeugdgezondheidszorg om onze bijdrage te kunnen blijven leveren aan de maatschappelijke opgaven die voor ons liggen. We doen dat in nauwe samenwerking met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), onze kennispartner binnen de jeugdgezondheidszorg. 

Lees het artikel
1ca1

Ilse de Vries over professionalisering thuisbegeleiding: ‘Deze nieuwe erkenning helpt elke thuisbegeleider’ 

Thuisbegeleiding heeft nu officieel de stempel ‘goed beschreven’ gekregen in de databank van Movisie, het landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Dit betekent dat thuisbegeleiding objectief is beoordeeld en erkenning heeft gekregen. 

Lees het artikel
corona

Corona in 2021

De coronacrisis heeft ook 2021 sterk beïnvloed. De uitdagingen voor het veld waren talrijk en soms groot, maar corona heeft ook zeker tot kansen en vernieuwing geleid. De impact van corona is deels ook een vooruitblik naar de toekomst. Naast de krapte op de arbeidsmarkt, werden ook andere groeiende knelpunten veel duidelijker door corona. Het gaat dan om bijvoorbeeld de hoge werkdruk, grote administratieve lasten, het hoge ziekteverzuim, onvoldoende samenhang van zorg en de verschraling in de wijkverpleging. Allemaal zaken die al enkele jaren de lobby-agenda van ActiZ mede bepalen. 

corona
Lees hieronder meer over de resultaten

Afwegingskader 
In het begin van de crisis (in 2020) is veel aandacht besteed aan richtlijnen, testen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Alsmede naar de handreiking over bezoek en sociaal contact, stond 2021 vooral in het teken van ‘fase 3: code zwart’. Veel leden (en niet leden) hebben het ‘afwegingskader fase 3 VVT’ gebruikt ter ondersteuning van de regionale afstemming en keuzes rond fase 2d en de dreigende fase 3. Dit afwegingskader is mede door ActiZ gemaakt. Ook tijdens de opmars van de omikron-variant was het afwegingskader actueel. Meer dan voorheen is het bij de landelijke, regionale en lokale aanpak van Fase 3: code zwart gelukt om daadwerkelijk met de hele keten -zowel binnen als buiten de VVT sector- samen op te trekken.  

Vaccinaties  
2021 stond ook in het teken van vaccinaties. Begin 2021 ging onze sector als eerste aan de slag met het vaccineren van zowel de cliënten als de zorgprofessionals. Met deze knappe prestatie heeft onze sector haar enorme flexibiliteit, creativiteit en daadkracht laten zien. Met elkaar en met de ketenpartners. Die flexibiliteit, creativiteit en daadkracht staat in schril contrast met de afspraken over randvoorwaarden. Het continue bijsturen, op- en afschalen van zorg en het klaarstaan voor eventuele inhaalzorg zijn ook randvoorwaarden. Dat vergt menskracht en financiële zekerheid. In de Wet langdurige zorg (Wlz) is dat redelijk gegaan, maar zowel de verzekeraars als gemeenten blijken nog steeds veel moeite te hebben om ‘te doen wat nodig is’ voor de zorg in deze pandemie. Begin 2022 moeten de onderhandelingen met zorgverzekeraars over de compensatie 2021 nog worden afgerond en over 2022 moet het gesprek nog starten. Gemeenten lijken daarbij de compensatie aan zorgorganisaties sterk af te laten hangen van wat het Rijk hen compenseert. Dat is zorgelijk in het licht van wat ons in de zorg voor ouderen en chronisch zieken nog te wachten staat. Uiteraard blijven we als ActiZ hiervoor lobbyen tot er een aanvaardbaar resultaat is, ook na corona.  

Trots 
Als ActiZ zijn we vooral trots op de enorme inzet en de creativiteit van en bij onze leden. In alle regio’s waren, ondanks de werk- en verzuimdruk, tijdig plannen gereed om Fase 3: code zwart te voorkomen. In alle regio’s is de VVT volwaardig betrokken in de ROAZ-overleggen. We zien overal samenwerkingsverbanden ontstaan en sterker worden. Ondanks bureaucratische beperkingen en falende systemen, is de afgelopen twee jaar enorm veel werk verricht om samenwerking te intensiveren. Dit deden we door van elkaar te leren of afspraken snel bij te stellen waar dat nodig was. Samenspel is essentieel voor de toekomst. Zeker als het nieuwe kabinet het voor elkaar krijgt om verbetering te brengen in de knelpunten van het huidige stelsel. 

Uitgelichte artikelen

1a1a1

Minder zorg voor ouderen door coronatsunami

De Nederlandse ouderenzorgorganisaties, verenigt in branchevereniging ActiZ, slaan in november groot alarm als gevolg van de nieuwe coronagolf. 

Lees het artikel
1b1a1

Het is onze maatschappelijk plicht om te helpen bij het vaccineren van Nederland 

Het gaat steeds sneller met het vaccineren in Nederland en de beschikbare hoeveelheid vaccins groeit dagelijks. Om al die prikken in de bovenarm van een Nederlander te laten verdwijnen is de hulp van ouderenzorgorganisaties ingeschakeld. Een van die zorgorganisaties is Mijzo in Midden-Brabant.

Lees het artikel
1ca1

Wijkverpleging toont saamhorigheid en veerkracht 

Maakt onbekend ook onbemind? Je zou het haast denken in deze coronatijd, want de wijkverpleging krijgt bij lange niet de aandacht, de credits en het applaus dat ze verdient. De schijnwerpers binnen de zorg blijven vooral gericht op de ziekenhuizen. Het maakt de gedrevenheid en de hart-voor-de-cliënt mentaliteit bij de wijkverpleegkundigen er niet minder om.

Lees het artikel
jeugd600 (1)

ActiZ in Cijfers

Afgelopen jaar kwam ActiZ wederom veel in de landelijke media. Ook online werd de branchevereniging veel bezocht. Via onderstaande knop krijgt u een compleet beeld van hoeveel webinars, media-optredens en unieke website-bezoekers (en nog veel meer) er in 2021 zijn geweest.

inhoud200actiz
pr2021
Open de PDF
5

Zorg van de toekomst

ActiZ vindt dat de toekomst van ouder worden, net als het klimaat, een vraagstuk is dat voor iedere Nederlander, jong en oud, van levensbelang is. Een vraagstuk van de samenleving. Daarom zet ActiZ zich in voor trajecten met onder meer social designers, universiteiten en living labs. Om op die manier de zorg en ondersteuning met minder professionals anders te organiseren in de toekomst. Via onderstaande downloadknop vindt u een compleet overzicht van alle toekomsttrajecten.

Zorg van detoekomst
toekomt voor ouderen
Procesplaat Toekomst zorg voor ouderen

Uitgelichte artikelen

design

ActiZ doet mee aan Dutch Design Week 2021

De zorg voor ouderen verandert de komende jaren fundamenteel. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties wil dit probleem aankaarten én oplossingen kunnen schetsen. Daarom deed ActiZ mee aan de Dutch Design Week 2021, die werd gehouden in Eindhoven van 16 tot 24 oktober.

Lees het artikel
zelf

Ouderen bedenken zelf hoe technologie hen langer zelfstandig kan houden

De kop is eraf! In Enschede zijn de eerste bijeenkomsten gehouden met ouderen die zelf bedenken welke handige, kleine oplossingen hun leven makkelijker kunnen maken. En straks kunnen ze die zelf gaan maken in een van de openbare bibliotheken in Twente.

Lees het artikel
lijst

Twee originele ideeën gepresenteerd over de toekomst zorg voor ouderen

Twee ontwerpbureaus hebben zich in opdracht van ActiZ de afgelopen maanden intensief beziggehouden met de vraag: hoe betrekken we Nederland bij de toekomst van de zorg voor ouderen? Studio Anne Ligtenberg en We Are Social Rebels presenteerden vol trots hun ideeën hierover aan ActiZ.

Lees het artikel