• Cover
  • Inhoud
  • Voorwoord
  • Zorg van de toekomst
  • Technologische innovatie
  • Werk en opleiding
  • Wonen met zorg
  • Thuiswonende ouderen
  • Tussen thuis en het ziekenhuis
  • Jeugd
  • Actiz in de media
  • Inhoud
  • Inhoud

Jaarimpressie 2022

Dit is de jaarimpressie 2022 van branchevereniging ActiZ. In dit online magazine lees je welke resultaten ActiZ het afgelopen jaar heeft behaald. 2022 was onder meer het jaar van de nieuwe cao, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Via de pijl rechtsonder navigeer je door het magazine. Veel leesplezier!

Jaarimpressie 2022

Dit is de jaarimpressie 2022 van branchevereniging ActiZ. In dit online magazine lees je welke resultaten ActiZ het afgelopen jaar heeft behaald. 2022 was onder meer het jaar van de nieuwe cao, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Veel leesplezier!

INHOUD

maatschappelijk debat

Zorg van de toekomst

Woon met zorg

Wonen met zorg

ActiZ Jeugd

ActiZ jeugd

Technologische innovatie

Technologische innovatie

Zorg thuis

Thuiswonende ouderen

ActiZ in cijfers

ActiZ in de media

Werk en opleiding

Werk en opleiding

Tussen thuis en ziekenhuis

Tussen thuis en ziekenhuis

INHOUD

maatschappelijk debat

Zorg van de toekomst

Technologische innovatie

Technologische innovatie

Werk en opleiding

Werk en opleiding

Woon met zorg

Wonen met zorg

Zorg thuis

Thuiswonende ouderen

Tussen thuis en ziekenhuis

Tussen thuis en ziekenhuis

ActiZ Jeugd

ActiZ jeugd

ActiZ in cijfers

ActiZ in de media

Voorwoord'

Voorwoord

Beste lezer,

Voor je ligt de jaarimpressie van ActiZ over 2022. Het jaar dat er in januari- na lang onderhandelen- op anderhalve meter een nieuw kabinet op het bordes stond. Als ActiZ hebben we bij de presentatie van het regeerakkoord kritisch gereageerd op het ontbreken van een visie op de ouder wordende samenleving en de financiële waardering voor de medewerkers in de zorg. Intussen is er met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) richting bepaald.

Uiteraard doen en denken we kritisch mee over deze richting en de randvoorwaarden. Bijvoorbeeld als het gaat om het realiseren van voldoende verpleegzorgplekken en contracten in de wijkverpleging die recht doen aan de beweging naar zorg thuis.

Vlak na het afschalen van de Covid-maatregelen aan het begin van 2022, brak de oorlog in Oekraïne uit met vele effecten voor burgers daar en de energiemarkt wereldwijd. Effecten die ook het komende jaar nog merkbaar zullen zijn. Naast de oplopende personele kosten, staat onze sector daarmee voor grote uitdagingen.

‘Onze boodschap over de noodzaak tot het gesprek over ouder worden, werd steeds breder omarmd.’

In 2022 waren er ook hoogtepunten. We konden elkaar sinds lange tijd weer fysiek ontmoeten tijdens de eerste verenigingsmiddag, op de Dutch Design Week, tijdens ALV’s en andere ledenbijeenkomsten. De publiekscampagne ‘Praat vandaag over morgen’ kwam nog meer op stoom, en onze boodschap over de noodzaak tot het gesprek over ouder worden (en wat we wel en niet kunnen verwachten van de zorg) werd steeds breder omarmd. Het komende jaar borduren we daarop voort.

2022 was ook mijn eerste jaar als jullie voorzitter. Vaak is me gevraagd of de verwachtingen die ik vooraf had, overeenkomen met de werkelijkheid. Het antwoord daarop is ‘ja’, waar het gaat om het werken binnen een vereniging, de dynamiek aan politiek bestuurlijke tafels en het werken in ‘de polder’.

Mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen wanneer ik op werkbezoek ging. Natuurlijk vanwege de gesprekken over strategie, regionale opgaven en passende zorg, maar nog veel meer door de ogenschijnlijk kleine dingen waaruit zoveel aandacht spreekt. Het vragen naar de kleinkinderen, de aandacht voor ethische dilemma’s en de nabijheid van de zorg in de wijk. Ook heb ik genoten van de  betrokkenheid van de vereniging bij de kerngroepen, commissies en diverse ledenbijeenkomsten. De diversiteit van onze vereniging is daarbij echt een kracht, daarbij hoort puzzelen en zoeken, maar ook krachten bundelen, elkaar inspireren en stappen zetten. ActiZ is echt van, voor én door leden.

Tot slot is dit ook een plek om iedereen van het ActiZ bureau te bedanken voor de enorme inzet en deskundigheid. Van woordvoering voorbereiden tot kamerbrieven doorpluizen en van geannoteerde agenda’s tot het organiseren van ledenbijeenkomsten. Dank en fijn dat we in 2023 met elkaar verder gaan bouwen!

Anneke Westerlaken
voorzitter branchevereniging ActiZ

maatschappelijk debat

Zorg van de toekomst in 2022

In 2022 werd met zoveel mogelijk mensen en partners het gesprek over morgen gevoerd. Hoe wil jij oud worden? En wat heb je daarvoor nodig? Nadat ActiZ vorig jaar al even had geproefd van de Dutch Design Week in 2021, werd begin 2022 het eindresultaat van de Dutch Design Week aangeboden aan Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport. Twee sociale ontwerpers hadden, in opdracht van ActiZ, een ontwerp gemaakt wat bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van de ouderenzorg.

maatschappelijk debat
Lees hieronder meer over de resultaten

ActiZ stond ook in 2022 wederom op de Dutch Design Week. Dit jaar was de branchevereniging voor het eerst strategisch partner van Dutch Design Foundation. Voor alle ActiZ-leden (en andere interessante stakeholders) was tijdens deze week een interessant én uitverkocht programma gemaakt.

De branchevereniging kijkt terug op een succesvol jaar waarin we het gesprek over ouder worden op diverse manieren is geactiveerd in Nederland. Ruim 60 zorgorganisaties zijn aan de slag gegaan met Praat vandaag over morgen. Dit werd mede veroorzaakt door een grote live activatie op Station Eindhoven, eind oktober. Deze lijn -oftewel het gesprek- wordt vervolgd in 2023 met organisaties en medewerkers. Dit wordt gedaan met onder meer een theatervoorstelling en de bewustwordingscampagne ‘Hoe Dan’. Hiermee jagen we binnen de sector het gesprek aan over de verandering van het werk in de zorg.

Uitgelichte artikelen

praat vandaag over morgen

Ruim 60 zorgorganisaties aan de slag met Praat vandaag over morgen

ActiZ kijkt terug op een succesvol jaar waarin we het gesprek over ouder worden op diverse manieren hebben geactiveerd in de samenleving. Ruim 60 zorgorganisaties zijn aan de slag gegaan met Praat vandaag over morgen. In dit jaaroverzicht nemen we je mee in de activiteiten en de zichtbaarheid van Praat vandaag over morgen in 2022.

Lees het artikel

Over morgen activatie op centraal station Eindhoven

Op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober voerde ActiZ het gesprek over de toekomst van de zorg met reizigers op Eindhoven Centraal. De actie was een aanloop naar de Dag van de Zorg voor Morgen, afgelopen zondag 30 oktober. Aan de hand van prikkelende stellingen en live-activiteiten gingen we het gesprek aan: Hoe denk jij over de toekomst van zorg? Hoe zie jij je eigen oude dag voor je? En heb jij je hier al op voorbereid?

Lees het artikel

ActiZ op Dutch Design Week 2022

De zorg voor ouderen verandert de komende jaren fundamenteel. ActiZ wil dit probleem aankaarten én oplossingen kunnen schetsen. De branchevereniging van zorgorganisaties is ervan overtuigd dat ook de creatieve industrie de sector verder kan helpen met het vinden van oplossingsrichtingen en handelingsperspectieven voor dit grote vraagstuk. Daarom was ActiZ dit jaar, strategisch partner van de Embassay of Inclusive Society, met als hoogtepunt de conferentie ‘Loslaten, ombuigen en stoppen’.

Lees het artikel
7

Technologische innovatie

De Commissie Digitaal Denken en Doen zet zich in om de digitale transformatie aan te jagen bij de leden van ActiZ. Toekomstbestendige zorg kan namelijk niet zonder digitale zorg. De Commissie is er trots op dat er in 2022 meer aandacht is gekomen voor gegevensuitwisseling dankzij actieve lobby. ActiZ is op het gebied van gegevensuitwisseling zichtbaarder geworden met een eigen visie en koers. Ook heeft het Congres Zorgvernieuwing in versnelling, waar ActiZ mede initiatiefnemer voor was, geleidt tot een actieplan wat nu met meerdere partners loopt.

Technologische innovatie
Lees hieronder meer over de resultaten

Zorgtechnologie opschalen
De opschaling van zorgtechnologie is nog steeds één van de grootste uitdagingen in sector. Maar toekomstbestendige zorg kan niet zonder grootschalige inzet van technologie. Technologische innovatie in de zorg is nodig om de kwaliteit van zorg hoog te houden en om goede zorg te kunnen blijven bieden. ActiZ heeft zich in 2022 hiervoor ingezet, door onder meer de doorontwikkeling van de beweging ‘Anders werken in de zorg’ te ondersteunen en daarin te investeren. Maar ook door de lobby op nationaal en Europees niveau om een congruente duurzame bekostiging van zorgtechnologie door te zetten.

Actieplan - Zorgvernieuwing in versnelling
In 2022 is het congres Zorgvernieuwing in versnelling -digitale revolutie ouderen- en thuiszorg georganiseerd. ActiZ is één van de initiatiefnemers en aanjagers. Dit congres zien wij als een startpunt van activiteiten waar wij samen met in ieder geval de stakeholders, Alzheimer Nederland, Vilans, WDTM, Zorgthuis.nl en Zorgverzekeraars Nederland aan werken. Een voorbeeld hiervan is de (door)ontwikkeling van de Kennisbank Digitale Zorg. Dit is een centraal openbaar platform voor kennisuitwisseling over digitale zorg. Met het actieplan Zorgvernieuwing in versnelling werken we samen aan acht doelstellingen om zo de digitale revolutie in de ouderen- en thuiszorg te stimuleren.

Veilige gegevensuitwisseling
ActiZ heeft zich in 2022 ingezet om deze informatieoverdracht te verbeteren. Dit werd gedaan door bijvoorbeeld met het programma InZicht ervoor te zorgen dat verschillende systemen van verschillende leveranciers met elkaar kunnen ‘praten’. Hiermee zijn de eerste stappen gezet om de verpleegkundige overdracht naar elkaar over te dragen. Ook hebben we met het programma Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg (KIK-V) een robuuste en gedragen werkwijze ontwikkeld om de informatie-uitwisseling tussen zorgorganisaties en ketenpartijen te optimaliseren. Inmiddels zijn circa 125 zorgorganisaties volop bezig met de implementatie. Om naast een goede gegevensuitwisseling ook een veilige gegevensuitwissing tot stand te laten komen, heeft ActiZ in 2022 haar leden ondersteund met een traject ter verbetering van de informatieveiligheid.

De kracht van data
De kracht van cijfers bij belangenbehartiging is groot. Na de ondertekening van het Integrale Zorgakkoord (IZA) heeft ActiZ Kijk op Data de IZA-Monitor ontwikkeld, waarmee de contractering, en de toezeggingen die zijn gedaan bij het IZA, zijn gevolgd. Op basis van de resultaten is de dialoog met de leden gevoerd en is waar nodig geëscaleerd richting ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorgverzekeraars Nederland en individuele verzekeraars.

ActiZ Academie
De ActiZ Academie heeft het afgelopen jaar doorgezet met een divers aanbod. Een greep uit de successen van 2022: de masterclasses Digitaal leiderschap voor bestuurders en Datagedreven werken zijn met succes herhaald. De website is aangevuld met een overzicht van visie en strategische onderwerpen, waarmee een Raad van Bestuur zelf aan de slag kan met digitalisering. Ook teamleiders kunnen vanaf 2022 terecht bij de Academie voor een training ‘leiding geven aan zorgtechnologie’, die herhaald blijft worden in 2023. Ook voor ICT- en informatiemanagers was er genoeg te vinden met een intercollegiaal overleg, webinars en rondetafelsessies. En een managementsamenvatting van de handreiking om te komen tot een goede ICT-basisinfrastructuur.

Uitgelichte artikelen

congres

Terugblik congres 'Zorgvernieuwing in versnelling 2022'

'Onze digitale systemen moeten met elkaar kunnen praten.' Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, was stellig bij het congres Zorgvernieuwing in versnelling vorige maand. Organisatoren ActiZ, Alzheimer Nederland, Vilans, WDTM, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland willen met het congres de digitale revolutie van de ouderen- en thuiszorg stimuleren.

Lees het artikel
Technologie

Anders Werken in de Zorg: hoe een technologische beweging zich ontpopt in Nederland

Een beweging die technologische innovaties binnen de zorg aanjaagt. Dat is in één zin het doel van Anders Werken in de Zorg. Een beweging die oorspronkelijk begon in West-Brabant, maar die zich inmiddels ook snel door Nederland verspreidt. En dat is hard nodig: door de vergrijzing, neemt het aantal ouderen in rap tempo toe. Hierdoor staat de beschikbaarheid van kundig personeel steeds meer onder druk. Hoe blijven we ouderen van goede zorg voorzien? Jan-Kees van Wijnen en Coby Traas zijn het roerend met elkaar eens: inzet van slimme technologie.

Lees het artikel
zorg-ict

ActiZ blikt terug op Zorg & ICT Beurs: ‘Digitaliseren is één van de oplossingen voor de toekomst’ 

De ouderenzorg digitaal, dat is cruciaal. Met deze boodschap stond ActiZ dit jaar op de Zorg & ICT Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs stond in het teken van digitale transformatie voor een toekomstbestendige zorg. In het eigen ActiZ-theater konden bezoekers drie dagen lang kennis en inzichten opdoen van binnen en buiten de ouderenzorg.

Lees het artikel
8

Werken en opleiden

In 2022 heeft team Arbeid overeenstemming bereikt over een vernieuwde cao voor de VVT. Daarnaast werd een subsidie verkregen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en werden er mooie resultaten geboekt rondom de arbeidsmarkt en opleiden.

Werk en opleiding
Lees hieronder meer over de resultaten

Vernieuwde cao
In 2022 werd overeenstemming bereikt over een fundamenteel vernieuwde cao voor de VVT-sector. De cao onder het motto ‘de medewerker op één’ moet binnen de sector een beweging in gang zetten, waardoor VVT-organisaties zich als goede en aantrekkelijke werkgever kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt om een transformatie in organisaties. Door de medewerker op één te zetten, moet de uitstroom worden teruggebracht, de ervaren werkdruk gehalveerd, het ziekteverzuim worden gereduceerd en neemt het werkplezier van medewerkers toe. We stimuleren en faciliteren dat met een uitgebreid programma waar organisaties gebruik van kunnen maken.

Salaris
Het is helaas nog niet gelukt om met het kabinet tot afspraken te komen over het verder verkleinen van de salarisachterstand van zorgmedewerkers. Maar ActiZ blijft hier aandacht aan besteden in bestuurlijke overleggen en in de media. Verder is ActiZ uit het Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ) gestapt, omdat VWS geen extra middelen ter beschikking wil stellen voor de loonachterstand (ten opzichte van de loonontwikkeling in de markt).

Duurzame inzetbaarheid
Daarnaast is het gelukt om een subsidie, in het kader van MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden), te krijgen. Met deze subsidieregeling kunnen we organisaties helpen bij het inzetten van interventies op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Van deze subsidieregeling wordt veel gebruikgemaakt. Een deel van deze regeling werd zelfs binnen twee weken overschreden.

In verband met MDIEU wordt ook een theaterproductie ontwikkeld die in 2023 gedurende 150 dagen wordt aangeboden aan de sector. Belangrijkste doelstelling is het bevorderen van het gesprek met medewerkers ‘Over morgen’: Hoe kan het werk anders? En wat hebben medewerkers daarvoor nodig?

Arbeidsmarkt en opleiden
Ook op het gebied van arbeidsmarkt en opleiden werden mooie resultaten geboekt. Zo zijn de belemmeringen rond de inzet van niveau 2 in de wijkverpleging grotendeels opgeheven. Ook is ActiZ in een vergevorderd stadium om te komen tot een structurele oplossing voor de borging en financiering van de opleidingsfunctie in de wijkverpleging.

In samenwerking met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) werd door ActiZ een voorstel voor de inzet en regulering van zzp’ers ontwikkeld waarover de gesprekken met diverse ministeries zijn gestart.

Er is overeenstemming bereikt over een doorstart van de Nationale Zorgklas. Ook is de ontwikkeling van modulair opleiden stevig doorgezet en onomkeerbaar geworden. Er is een impuls gegeven aan het verder implementeren van bekwaam = inzetbaar. Verder zijn de volgende resultaten behaald rondom opleiden.
• Forse instroom verpleegkundig specialisten en physician assistants en verbeterde randvoorwaarden instroom specialist ouderengeneeskunde en opleiden GZ-psychologen.
• Bij stakeholders is nu duidelijk dat het arbeidsmarktvraagstuk in de VVT-sector gaat ‘landen’ in de thuiszorg/wijkverpleging.
• Intensivering van de samenwerking met hoge scholen rondom relevante hbo-opleidingen.
• Alle relevante mbo-certificaten op niveau 2 en 3 zijn erkend door het SBB.

Kostentool
Team Arbeid heeft samen met de Kerngroep Zorg Thuis voor de wijkverpleging een kostentool ontwikkeld om tot objectivering en onderbouwing van de kosten in de wijkverpleging te komen. Dit is ter ondersteuning van de leden bij de individuele contractering. Deze ActiZ-kostentool vormt het vertrekpunt voor de gezamenlijke kostentool die in de IZA-werkagenda is afgesproken voor de individuele contractering in de wijkverpleging.

Tot slot is het btw-vraagstuk en het zzp-dossier nog niet tot een acceptabele oplossing gebracht. In een coalitie met de vakbonden starten we een campagne die in 2023 tot uitvoering komt.

Uitgelichte artikelen

bekwaam

Bekwaam is bevoegd: tien principes voor een toekomstige arbeidsmarkt in de ouderenzorg

De verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) staan voor grote uitdagingen. In de krappe arbeidsmarkt en vergrijzende samenleving hebben we iedereen nodig om de stijgende zorgvraag op te kunnen vangen. Zowel nieuwe medewerkers, als medewerkers die al in de sector werken. Voor iedereen die aan de slag wil in de ouderenzorg of zich verder wil ontwikkelen, moet dat mogelijk zijn. In de CAO-VVT ‘de medewerker op één’ wordt hier nadrukkelijk op ingezet door het denken in bekwaamheden als vertrekpunt te nemen.

Lees het artikel
tekort

Onderzoek bevestigt: ‘Groot tekort arbeidsmarkt is onvermijdelijk, vooral in de wijk’

Er komen bijna 50 miljoen zorguren bij wanneer administratieve lasten voor zorgmedewerkers verminderen. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat ActiZ in 2022 liet uitvoeren. De branchevereniging onderzocht mogelijkheden om de arbeidsmarkt in de zorg te verruimen. Hieruit bleek dat het verminderen van administratieve lasten en het meer inzetten van technologie verreweg de meeste impact hebben.

Lees het artikel
manifest

ActiZ ondertekent manifest: 1 miljard nodig voor de VVT

Zet de medewerker op één en betaal hen marktconform. Dat was de kernboodschap bij de ondertekening van het manifest op woensdag 30 november 2022. Door de dubbele vergrijzing komen er steeds meer mensen bij die zorg nodig hebben, terwijl het aantal mensen in de zorg afneemt. De zorgprofessional is hierin van cruciale waarde.

Lees het artikel
Wonen zorg

Wonen met zorg

De kerngroep Wonen en Zorg vroeg in 2022 nadrukkelijk aandacht voor de onhoudbaarheid van de ouderenzorg: van het arbeidsmarkttekort, ouderenhuisvesting en oplopende wachtlijsten tot de financiële situatie van zorgaanbieders én medewerkers. In het regeerakkoord dat afgelopen jaar verscheen, stonden een aantal maatregelen waar ActiZ zich de afgelopen jaren hard voor heeft gemaakt. Ook zijn we tevreden met de ambitie die spreekt uit het programma Wonen en zorg voor ouderen.

10
Lees hieronder meer over de resultaten

Lobbyresultaten regeerakkoord
Enkele punten uit het regeerakkoord zijn terug te voeren tot de lobby van ActiZ. Zo is de opdracht gegeven aan partijen om te komen tot een generiek kader voor de ouderenzorg. In 2022 zijn daarin goede eerste stappen gezet. Een ander mooi succes is dat een voor ActiZ zeer onwenselijke maatregel – het overhevelen van de behandeling van de Wet langdurige zorg (Wlz) naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) – voorlopig geen doorgang zal vinden en er nagedacht mag worden over een alternatief. Tenslotte zijn wij tevreden met de richting die de minister voor Langdurige Zorg en Sport met het WOZO-programma heeft ingezet. De visie die zij uitdraagt sluit aan bij waar ActiZ zich de afgelopen jaren hard voor heeft gemaakt. Zo wordt reablement een belangrijk onderdeel in de zorg voor ouderen, wordt er meer ingezet op technologie en wordt de toegang tot verpleeghuiszorg opnieuw bezien.

Bevriezen van verpleeghuiscapaciteit en wachtlijsten
Een dossier waarop de afgelopen jaren weinig goed is gegaan is het woondossier. De bestuurlijke afspraken die met het kabinet Rutte 3 gemaakt waren over het realiseren van voldoende passende ouderenhuisvesting, worden door het kabinet Rutte 4 niet nagekomen. Wel zijn er nieuwe afspraken gemaakt, maar de uitvoering daarvan stokt nu al. We zien in de praktijk dat het onvoorspelbare en niet afdoende beleid op dit gebied leidt tot grote problemen. Zorgorganisaties ondervinden steeds meer moeite met het realiseren van nieuw vastgoed en daarmee het realiseren van voldoende passende woonzorg plekken voor ouderen. We zien de wachtlijsten heel hard oplopen.

Nieuwe Green Deal voor de zorg
ActiZ ondertekende in 2022 de nieuwe Green Deal voor de Zorg 3.0. De Green Deal, met titel ‘Samen werken aan duurzame zorg’ is concreter en ambitieuzer dan de vorige deal. Door te tekenen committeert ActiZ aan meer inzet om de zorg verder te vergroenen. We willen echt actie ondernemen om de CO2-uitstoot als sector te verminderen en circulariteit te bevorderen.

Uitgelichte artikelen

wachtlijsten

Hoe staat het met: de wachtlijsten voor verpleeghuizen?

De wachtlijsten voor verpleeghuizen namen de afgelopen jaren enorm toe. Het is een onderwerp dat steeds terugkomt en een snelle oplossing is niet in zicht. In dit artikel lees je over het ontstaan van de verpleeghuizen zoals we ze nu kennen, en de wachtlijsten die er momenteel zijn. Waarom kan niet iedereen een plek in het verpleeghuis krijgen? Je leest over hoe de wachtlijsten steeds verder zijn gegroeid, en wat de gevolgen daarvan zijn.

Lees het artikel
financiering

Financiering blijft knelpunt bij woonvormen met zorg thuis - ook met nieuwe plannen scheiden wonen en zorg

Het scheiden van wonen en zorg is één van de maatregelen in het coalitieakkoord: de huidige capaciteit verpleeghuisplekken wordt in stand gehouden en de nadruk van de nodige uitbreiding ligt op het ontwikkelen van verpleeghuiszorg thuis via vpt (volledig pakket thuis), mpt (modulair pakket thuis) en pgb. Het is de bedoeling dat de maatregel in 2022 al ingaat. Veel zorgorganisaties zijn al langer bezig met het ontwikkelen van dergelijk woonaanbod, zo ook de ZZG Zorggroep. Deze zorgorganisatie loopt daarbij tegen allerlei knelpunten aan, die voorlopig nog niet opgelost lijken te worden.

Lees het artikel
green-deal

ActiZ ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0: ‘Samen werken aan duurzame zorg’

De nieuwe Green Deal Duurzame Zorg is op 4 november gepubliceerd. De Green Deal, met titel ‘Samen werken aan duurzame zorg’ is concreter en ambitieuzer dan de vorige deal. Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ: ‘Met het ondertekenen van deze Green Deal nemen we onze verantwoordelijkheid. De komende jaren zijn doorslaggevend om de klimaatdoelen te halen.’

Lees het artikel
1

Thuiswonende ouderen

Door de toenemende vergrijzing is het onvermijdelijk dat meer ouderen zelfstandig blijven wonen. In de toekomst zal er ook steeds meer zorg thuis worden geleverd. In 2022 groeide de bewustwording dat dit alleen kan met een sterke wijkverpleging en zorg vanuit het sociaal domein. Dit is een resultaat waar de Kerngroep Zorg Thuis trots op is. Deze bewustwording was afgelopen jaar ook merkbaar bij de totstandkoming van het Integraal Zorgakkoord. Goede wijkverpleging is belangrijker dan ooit, nu en in de toekomst.

Zorg thuis
Lees hieronder meer over de resultaten

In 2022 is het ook gelukt om de diversiteit van de wijkverpleging onder de aandacht te brengen. Verder heeft ActiZ het afgelopen jaar continu het belang van preventie laten zien, waarmee de zorgvraag wordt uitgesteld of zelfs voorkomen.

Randvoorwaarden
Ook is er in 2022 veel gelobbyd om randvoorwaarden te creëren voor effectieve regionale samenwerking, bijvoorbeeld door de systeemfuncties een plek te geven in de bekostiging, zoals ANW-zorg of ‘Herkenbaar & Aanspreekbare wijkverpleging’. Alhoewel dit nog niet volledig is gelukt, is het wel een belangrijk resultaat dat verschillende partijen hebben erkend dat goede samenwerking bijdraagt aan oplossingen voor de schaarste.

Ondersteunen contractering
Verder heeft de kerngroep in 2022 veel acties en hulpmiddelen opgezet om de ActiZ-leden te ondersteunen bij de contractering. Dit werd gedaan met behulp van onder meer webinars, juridische factsheets en de kostprijstool die Berenschot (in opdracht van ActiZ) heeft ontwikkeld. Veel leden hebben hiervan gebruikgemaakt.
De kerngroep is blij met het feit dat in 2022 de eerste stappen zijn gezet om met betrokken partijen te werken aan een nieuw generiek kwaliteitskader kwetsbare ouderen, waarin volgens ActiZ ook de zorg in de thuissituatie thuishoort.

Integraal Zorgakkoord
Eind vorig jaar liep ook het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging af. In het voorjaar van 2022 werd duidelijk dat het ministerie een nieuw akkoord wilde sluiten. Maar in plaats van sectorale akkoorden, werd het Integraal Zorgakkoord (IZA) geïntroduceerd. De Kerngroepen Zorg Thuis en Revalidatie & Herstel hebben zich goed voorbereid op de IZA onderhandelingen en hebben een belangrijke rol gespeeld als klankbord en ambassadeur van het IZA bij diverse ledenbijeenkomsten, webinars en ledenvergaderingen. In de ALV van 16 september 2022 hebben de ActiZ-leden ingestemd met het IZA.

De kerngroep Zorg Thuis is trots dat in het IZA de erkenning zit dat de wijkverpleging investering behoeft en dat hier concrete afspraken over zijn gemaakt. Onder meer door €175 miljoen in de contractering en €75 miljoen via een fonds wijkverpleging. Daarnaast is er afgesproken om een hele werkagenda wijkverpleging ter versterking van de wijkverpleging op te zetten, te starten met een gezamenlijke kostentool.

Uitgelichte artikelen

Als de wijkverpleging wankelt

‘Als de wijkverpleging wankelt, valt de zorg’

‘Wie zorgt er voor mevrouw Boesten?’ kopte de Volkskrant op 10 mei 2022. De 83-jarige oud-lerares Nederlands woont nog zelfstandig, maar dat kan eigenlijk niet meer. Haar zoon en dochter springen bij en de wijkverpleging doet wat ze kan, maar dat is niet genoeg. De krant liep mee met wijkverpleegkundige Mariëlle van Dijk en biedt zo volgens ActiZ een actueel inkijkje in de wijkverpleging: de draaischijf van de zorg.

Lees het artikel
thuiswonend

Artikelreeks: Dit is de wijkverpleging

Dagelijks gaan duizenden wijkverpleegkundigen en verzorgenden op pad om mensen thuis zorg en ondersteuning te bieden. Ze hebben een uniek en belangrijk beroep en zijn eigenlijk de enigen in de zorg die zo vaak achter de voordeur van mensen komen. De wijkverpleging helpt mensen zelf regie te houden op hun leven, juist wanneer dat lastig is. In een driedelige reeks neemt ActiZ je mee in de veelzijdige wereld van de wijkverpleging.

Lees het artikel
item3 wijkverpleging

‘Er is hard gewerkt en veel gedaan, maar de impact voor wijkverpleegkundigen is te beperkt gebleven’

De administratieve lasten moesten worden verminderd, er mocht meer geïnvesteerd worden en mensen moesten wijkverpleging meer dichtbij kunnen krijgen. Het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging liep van 2019 tot en met 2022. Vijf vragen over het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging aan Caroline Beentjes, voorzitter van de ActiZ kerngroep Zorg Thuis. Beentjes concludeert: ‘Met de kennis van nu, waren de ambities hoog, maar is het effect voor de professionals in de wijk helaas te beperkt gebleven.’

Lees het artikel
3

Tussen thuis en het ziekenhuis

De Kerngroep Revalidatie & Herstel vindt het belangrijk dat ouderen verantwoord thuis kunnen blijven wonen, zo snel mogelijk naar huis kunnen gaan en onnodige ziekenhuisopnames worden voorkomen. Daarom is de kerngroep trots dat in 2022 het besef bij financiers en ketenpartners is gegroeid dat kortdurende zorgvormen, zoals kortdurend eerstelijnsverblijf (ELV) en geriatrische revalidatiezorg (GRZ) een cruciale rol spelen om ouderen langer zelfstandig te houden. Dit was ook merkbaar bij de totstandkoming van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Revalidatie- en herstelgerichte zorg is het overstapstation (dé hub) in de zorgketen.

Tussen thuis en ziekenhuis
Lees hieronder meer over de resultaten

Acute Zorg
De rol die de VVT kan spelen bij acute zorg en patiëntenlogistiek wordt gezien en opgemerkt. In 2022 is ActiZ door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gevraagd om samen met partijen scenario’s te ontwikkelen omtrent zorgcoördinatie. Zorgcoördinatie gaat over het garanderen dat patiënten snel op de juiste plaats en door de juiste zorgverlener geholpen worden, en dat de acute zorg toegankelijk blijft. Op deze manier wordt de samenwerking tussen zorgorganisaties in de acute zorgketen én in de regio versterkt. De ervaring die vanuit de ELV-coördinatiepunten is opgedaan is hierbij erg waardevol.

Zorginhoudelijke beschrijving ELV
ActiZ vraagt al geruime tijd voor betere tarieven om een doorontwikkeling van het eerstelijnsverblijf mogelijk te maken. De kerngroep R&H is trots dat zij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben overtuigd om op basis van een zorginhoudelijke beschrijving, een kostenonderzoek te doen in plaats van een traditioneel historisch kostenonderzoek. In 2022 is deze inhoudelijke beschrijving gestart met input van veel ketenpartijen en financiers. In 2023 wordt deze opgeleverd, waarna de NZa een kostenonderzoek gaat verrichten en nieuwe tarieven gaat vaststellen.

Ambulante GRZ aangejaagd
De ambulante revalidatie waarbij kwetsbare ouderen in en vanuit hun eigen woonomgeving kunnen revalideren, wordt nog maar weinig ingezet. Regelgeving en de financieringsstructuur zitten in de weg om dit groots uit te rollen, terwijl wetenschappelijk onderzoek aantoont dat ouderen graag direct naar huis gaan. Ambulante revalidatie blijkt zeer succesvol te zijn. Daarom heeft ActiZ in 2022 een kick-off georganiseerd, waarin inspirerende voorbeelden en wetenschappelijke inzichten over geriatrische revalidatie vanuit de thuissituatie zijn gedeeld.

Integraal Zorgakkoord
Eind vorig jaar liep ook het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging af. In het voorjaar van 2022 werd duidelijk dat het ministerie een nieuw akkoord wilde sluiten. Maar in plaats van sectorale akkoorden, werd het Integraal Zorgakkoord (IZA) geïntroduceerd. De Kerngroepen Zorg Thuis en Revalidatie & Herstel hebben zich goed voorbereid op de IZA onderhandelingen en hebben een belangrijke rol gespeeld als klankbord en ambassadeur van het IZA bij diverse ledenbijeenkomsten, webinars en ledenvergaderingen. In de ALV van 16 september 2022 hebben de ActiZ-leden ingestemd met het IZA.

De kerngroep R&H is trots dat in het IZA de erkenning zit dat de VVT een wezenlijke bijdrage levert aan de doorstroom in de keten en daarmee passende zorg, en dat de sector de ruimte krijgt voor doorontwikkeling van regionale (ELV)coördinatiepunten. Hiertoe zijn specifiek €40 miljoen aan transformatiemiddelen gealloceerd voor ELV/GRZ/GZSP.

Uitgelichte artikelen

keten van acute zorg

‘Een sterke keten van acute zorg komt in samenwerking tot stand, niet in concurrentie’

Op 9 november 2022 debatteerde de Tweede Kamer over de acute zorg. ActiZ ziet dat de rol van ouderenzorgaanbieders in de acute zorg de komende jaren sterk groeit. Met name in de toegankelijkheid ervan. ‘Om die rol te vervullen, vragen we van de politiek om te investeren in betere samenwerking binnen de keten van acute zorg’, aldus Ellen Hoogervorst, bestuurder bij zorgorganisatie CuraMare en lid van de ActiZ-kerngroep Revalidatie & Herstel.

Lees hier het paper dat ActiZ schreef
specialist

Het belang van de specialist ouderengeneeskunde in de wijk

Een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg voor thuiswonende, kwetsbare ouderen en de huisarts op een duurzame manier ondersteunen. Dat is in een notendop het doel van het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam Eerstelijn (NOA). In het NOA werken zeven Amsterdamse ouderenzorgorganisaties samen voor de zorg van kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Karolien Biesheuvel is een van de aangesloten specialisten ouderengeneeskunde. ActiZ sprak haar, vlak voor een van haar huisbezoeken, over het NOA.

Lees het artikel
thuisrevalidatie

De seinen op groen voor revalidatie in de thuissituatie

Thuis revalideren na een ziekenhuisopname. Het is voor veel mensen fijner, maar toch is het voor kwetsbare ouderen vaak nog niet mogelijk. Hoe kan het wel? In de kick-off ambulante GRZ, georganiseerd door ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties, werden inspirerende voorbeelden en wetenschappelijke inzichten over geriatrische revalidatie vanuit de thuissituatie gedeeld.

Lees het artikel
jeugd600

ActiZ Jeugd

ActiZ Jeugd heeft 2022 gebruikt als reflectiejaar. De ondersteuning en zorg voor jeugd en gezin vraagt de komende jaren om een stevige hervorming en herpositionering. In het reflectiejaar zijn diverse gesprekken met belangrijke stakeholders over de toekomst van de ondersteuning en zorg voor jeugd gevoerd.

ActiZ Jeugd
Lees hieronder meer over de resultaten

Samen investeren in jeugd en gezin
Er is hiervoor met diverse partners uit het jeugddomein gesproken over hoe de zorg er in de toekomst uit moet zien en hoe de samenwerking geïntensiveerd kan worden. Uit deze gesprekken werd duidelijk dat jeugd en het gezin nog niet de aandacht krijgt die het verdient. Daarom heeft het bestuur van ActiZ Jeugd het kompas ‘samen investeren in jeugd en gezin’ geschreven. Een richtinggevend kader dat de maatschappelijke opgave beschrijft, een eerste vertaling geeft van wat deze opgave betekent voor zorg en ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen.

Samenwerkingsverband informatiestandaard JGZ
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft een eerste stap gezet in de professionalisering van de governance van digitalisering en gegevensuitwisseling in de JGZ. Zo hebben de landelijke partijen de handen ineen geslagen om te zorgen voor een informatiestandaard die past bij de huidige tijd.

Open House
In 2022 heeft ActiZ Jeugd vier keer een Open House georganiseerd, waaronder: gaat Artificial Intelligence de JGZ-professional vervangen? ActiZ Jeugd hoopt op deze wijze een impuls te geven aan het delen van de creatieve ideeën die in de praktijk leven en bij te dragen aan een innovatieve omgeving van onze achterban.

Landelijk professioneel kader
ActiZ Jeugd is vooral trots dat er bij de herijking van het landelijk professioneel kader (LPK) echt ruimte is geboden om de jeugdgezondheidszorg flexibel te organiseren, zodat JGZ-organisaties en professionals echt kunnen aansluiten bij de wensen en behoeften van jeugdige(n) en gezinnen. Het LPK is bedoeld voor JGZ-professionals als steunend en stimulerend kader in (het optimaal aansluiten en) het bieden van passende zorg op maat.

Covid-19
Vanwege de verwachtte, oplopende Covid-19 cijfers heeft ActiZ Jeugd samen met AJN, GGD/GHOR Nederland, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en V&VN een JGZ sectorplan gemaakt voor verschillende fases van Covid-19 zoals die zich mogelijk kunnen gaan voordoen (Verkoudheid, Griep+, Continue Strijd en Worst Case). Hiermee heeft de JGZ proactief een handreiking opgesteld en invulling gegeven aan haar pandemische paraatheid.

Structurele investering in de jeugdgezondheidszorg
Samen met de Stichting Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en GGD GHOR Nederland heeft ActiZ Jeugd in 2021 een inhoudelijke toekomstagenda ‘Publieke zorg voor jeugd’ opgesteld. De toekomstagenda deed daarmee ook een herhaald en onderbouwd beroep op het ‘nieuwe’ kabinet om structureel 300 miljoen extra te investeren in de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

ActiZ Jeugd is teleurgesteld dat de ambitie met landelijke partijen om tot een stevig akkoord voor de JGZ te komen, waarbij ook de verbinding werd gezocht met andere jeugdpartners, niet is gelukt. Het is zeer positief dat preventie steeds vaker wordt genoemd en gezien, maar teleurstellend dat de benodigde (financiële) randvoorwaarden ontbreken, en de reeds goed functionerende bestaande preventie infrastructuur in Nederland nog niet tot haar volledig potentieel wordt ingezet.

Uitgelichte artikelen

1ca1

Wordt 2022 het jaar van de thuisbegeleider?

De thuisbegeleider verdient meer naamsbekendheid. En wat doen ze nou precies? Ilse de Vries werkt voor ActiZ aan een plan met als doel: de thuisbegeleider meer op de kaart zetten.

Lees het artikel
informatie standaard

Samenwerking Informatiestandaard Jeugdgezondheidszorg formeel vastgelegd

JGZ-organisaties, de gemeenten, VWS en het RIVM, allemaal hebben ze wensen voor verbeteringen en vernieuwing van de informatiestandaard. Soms is dat wel dringen. Daardoor is de wensenlijst erg lang en hebben beheer en onderhoud vertraging opgelopen. Vanaf nu is er formeel helderheid over de governance en procedures voor wijzigingen aan de informatiestandaard.

Lees het artikel
Charles Laurey

Charles Laurey draagt het stokje over aan Ron Boumans en Manon Arts als voorzitter en vicevoorzitter van ActiZ Jeugd

Tijdens de afscheidsreceptie van Charles Laurey werd het voorzitterschap van ActiZ Jeugd overgedragen aan Ron Boumans (directeur-bestuurder JGZ ZHW). Ron Boumans zal samen met Manon Arts de komende jaren de nieuwe koers van ActiZ Jeugd aanvoeren.

Lees het artikel
jeugd600 (1)

ActiZ in de media

2022 was een jaar met mediaoptredens over diverse onderwerpen. Populair waren: IZA, salaris, cao, energiekosten, verpleeghuisplekken en de wachtlijsten. Ook online is onze zichtbaarheid vergroot, op zowel onze website als op LinkedIn.

inhoud200actiz
ActiZ in de media
Open de PDF